Zima w naszym kraju bywa kapryśna – deszcze, pluchy, błoto, wiatr. W tym roku jednak nie możemy narzekać – był mróz, był śnieg, było wszystko, co lubimy – sanki, bałwany, bitwy śnieżnymi kulkami. Pewnej niedzieli słoneczna, mroźna pogoda skłoniła nas do spędzenia przedpołudnia na zewnątrz. Opatulone kurtkami i grubymi szalikami wyszłyśmy z budynku i naszym oczom ukazał się łamiący serca widok. Na daszku pomieszczenia gospodarczego na naszym podwórku siedziały trzy zmarznięte sikorki. Załamałyśmy ręce... ale oczywiście tylko na sekundę! Każdy, kto miał okazję poznać dziewczyny z grupy II wie, że nie mogły przejść nad taką sytuacją do porządku dziennego. Jeszcze tego samego dnia „przekopałyśmy” strony internetowe prowadzone przez różne instytucje, stowarzyszenia, a także zwykłych wielbicieli ptaków. Dowiedziałyśmy się, że zima to dla naszych małych skrzydlatych przyjaciół bardzo trudny czas – na zamarzniętej, pokrytej śniegiem ziemi ciężko znaleźć jakiekolwiek pożywienie, które pomaga zachować ptakom siłę w zimne dni. Przeczytałyśmy, że najlepsze są mieszanki nasion z przewagą słonecznika, orzechy, płatki owsiane. Kosy i sikorki lubią świeże owoce – jabłka, banany, marchewki. W bardzo zimne dni można powiesić także słoninkę, którą uwielbiają różne ptaki. 

Następnego dnia na daszku pojawił się karmnik, a obok powiesiłyśmy plastikową butelkę, do której regularnie wsypujemy nasiona. Kolejnego dnia menu wzbogaciło się o słoninę. Z naszej jadłodajni, oprócz sikorek, korzystają wróbelki, mazurki, dzwońce, zięby, sierpówki i kosy. Odwiedza nas także przepiękny dzięcioł. Dziewczyny zerkają przez okno i sprawdzają, czy karmnik i butla nie wymagają napełnienia i w razie potrzeby uzupełniamy zapasy.

Wspólnie ustaliłyśmy, że kolejnej zimy będziemy kontynuować prowadzenie ptasiej stołówki – jest bardzo przyjemnie zadbać o słabszych i dzielić się tym, co mamy...☺ 

 

W dniu 9.12.2020r dziewczęta wpadły na pomysł upieczenia własnych pierników. Gdy przygotowały składniki, zaczęły od małej rywalizacji polegającej na szybszym wyrobieniu masy piernikowej. Chwilę później wycinały choinki, ludziki, domki i wiele innych kształtów z piernika. Oczywiście nie obyło się od wojny na mąkę i cichym podgadywaniu piernikowych łakoci. Pomimo niecierpliwości wszyscy wytrzymali, a gdy tylko słodkości wystygły, wychowanki ze swoją wodzą wyobraźni ozdobiły wszystkie ciastka. Gdy wreszcie wszystko było gotowe, brakowało miejsca na kolację. 

Dnia 27 Listopada 2020r. w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym Nr 2 w Godzięinie dziewczęta z pomocą wychowawców przygotowały wieczór pt.”Literacka Herbaciarnia” Tematem przewodnim była historia herbaty, wychowanki miały możliwość skosztowania oczywiście była herbata, o rozmaitych smakach o których normalnie człowiek nie myśli, które wszyscy z chęcią próbowali. Została przedstawiona prezentacja przygotowana przez organizatorki, chwilę po obejrzeniu odbył się mały konkurs na temat herbaty do którego informacje zostały zawarte w owej prezentacji. Na sam koniec wychowanki zrobiły małą dyskotekę na stołówce, puszczając rozmaitą muzykę zarówno nowoczesną jak i wróciły do starych przebojów właśnie w ten sposób bawiły się do utraty wszystkich sił.

Człowiek przygotowując różne potrawy nauczył się przetwarzać i wzbogacać żywność w różne składniki „dopasowując” ją do swoich upodobań smakowych. Niestety, nie zawsze sposób przygotowania posiłków, a tym samym sposób odżywiania się jest poprawny, to znaczy zdrowy. Istnieje wiele błędów w żywieniu się człowieka, których wynikiem jest także wiele chorób. Zasady racjonalnego żywienia, to zasady żywienia zdrowego człowieka, których przestrzeganie gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a w konsekwencji prawidłowy rozwój i ogólną sprawność.

Pod hasłem „Czy wiesz co jesz? Smacznie, zdrowo, kolorowo” przebiegła cała nasza popołudniowa sobota. Pierwszym etapem zajęć była pogadanka na temat zdrowej żywności przeprowadzona przez panie Monikę Tyszkowską, Agnieszkę Winiarską i Annę Włos. Próbowaliśmy uzyskać odpowiedź a przede wszystkim wyjaśnić problemy związane z żywieniem: Jak myślicie czym należy kierować się przy zakupie zdrowych produktów żywnościowych? Co to znaczy dobrze się odżywiać? Co to jest nadwaga? Co to jest niedowaga? Kto dokładnie poinformuje Was, czy macie prawidłową masę ciała? Kolejnym i według dziewcząt najsmaczniejszym etapem zajęć było przygotowanie niesamowicie pysznych, niesamowicie zdrowych i nadzwyczaj kolorowych soków z udziałem: jabłek, marchwi, buraków, selera, mięty itd. 

 

Dnia 14.10.2020r. wychowawcy razem z wychowankami przygotowali przedstawienie z okazji Dnia Nauczyciela. Dziewczęta w formie komediowej przebrały się za nauczycieli i uczniów. Występ obejrzała cała społeczność ośrodka oraz grono pedagogiczne. Wszyscy pozytywnie odebrali przedstawienie a na sali słychać było śmiech. Na koniec głos zabrała Pani Dyrektor a uczestniczki przedstawienia rozdały przygotowane własnoręcznie zakładki do książek oraz breloczki. 

 

Dnia 2.10.2020r. odbył się „Dzień Pieczonego Ziemniaka”. Dziewczęta razem z wychowawcami przygotowali ognisko na którym wspólnie smażyły kiełbaski oraz piekły smaczne ziemniaczki. Podczas przygotowania posiłku wychowanki razem z wychowawcami bawiły się przy muzyce, grały w gry zespołowe. Dziewczęta były bardzo zadowolone z aktywnie spędzonego popołudnia a wspólna zabawa jeszcze bardziej zintegrowała grupy.